cropped-unicorn.png
Početna stranica » Što je pametni sat?

Tehnologija koja nam pomaže voditi ugodniji život a nosimo ju na sebi u obliku satova, narukvica, naočala, majica i sl. zove se nosiva tehnologija. Iako zapravo novost, nosiva tehnologija je već prošla dug razvojni put. Najpoznatiji proizvod nosive tehnologije je pametni sat. Pametni satovi danas mogu jako puno toga. Koristimo ih za praćenje zdravlja, lokacije u sportu i rekreaciji. Pametni satovi danas rade stvari za koje ste ranije morali kupovati specijalizirane uređaje.

Prvi pametni sat Pulsar izdala je tvrtka Hamilton Watch Company u 70-tim godinama. Sam brend je brzo preuzeo Seiko i to se uzima kao prvi pametni sat u povijesti. Iako je prvi pametni sat bio u današnjim pojmovima prilično ograničen bio je to prvi sat koji je mogao programirati korisnik. Današnji satovi dolaze s memorijama od 8 GB.

Pametni satovi zapravo nisu zamišljeni kako bi zbrajali i oduzimali brojeve već kao uređaji koji bi značajno trebali poboljšati živote svojih korisnika. Standardne funkcije su mu praćenje zdravlja i kondicije a uz to prikupljaju podatke o spavanju poput količine dubokog sna, broja buđenja po noći i sl. Zanimljiv je primjer jednog liječnika iz SAD-a kojem je njegov Apple Watch prve generacije dojavio nepravilnosti u radu srca. Doktor Donald W. Milne iz bolnice Antelope Valley vjeruje da bi bez pametnog sata podlegao zdravstvenom stanju čak i ne znajući da ga ima.

Što bi trebalo uzeti u obzir prilikom kupovine pametnog sata?

Cijena

Pametni satovi ne moraju nužno biti skupi kao vrhunski primjerci ručnih satova. Početne cijene mogu biti čak ispod 500-600 kn no postoje i oni poput Tag Heuer’s Connected-a čija se cijena mjeri u tisućama. Naravno što je sat jeftiniji to ima i manje funkcija.

Veličina

Nemamo svi jednaku veličinu ruke tj. zgloba pa samim time trebate obratiti pažnju da veličinu pametnog sata uskladite sa svojim proporcijama tijela. Važno je obratiti pažnju i na težinu samog sata.

Vodootpornost

Danas je većina satova otporna na vodu, no kod pametnih satova to je puno važnije nego kod običnih klasičnih modela. Pretpostavka je da ćete sat nositi i tijekom noći i tijekom sportskih aktivnosti u teretani ili prirodi. Trebate biti sigurni da aktivnosti poput pojačanog znojenja neće uništiti vaš pametni sat.

Karakteristike

Birajte ih u skladu s načinom na koji želite koristiti svoj sat. Većina pametnih satova mjerit će broj vaših koraka i broj otkucaja srca. Mjerit će kvalitetu vašeg sna. Vaš sat će biti “uparen” s vašim pametnim telefonom. Prenositi će na njega podatke koje ćete kasnije moći pregledavati na pametnom telefonu.

Moda

U početku su pametni satovi svi izgledali isto, no danas postoji veliki broj tvrtki i modela pametnih satova pa izaberite onaj sat koji odgovara prigodi u kojoj ga nosite i dodatno naglašava vaš modni stil.

Tražite li ženski pametni sat ili muški pametni sat preporučamo da posjetite web shop satovi.com na kojem možete pronaći lijepi izbor Huawei pametnih satova.