cropped-unicorn.png
Početna stranica » Klima uređaji i vlaga

Za procjenu kakvoće zraka unutarnjih prostora treba uzeti u obzir relativnu vlagu, a to je faktor koji značajno utječe na udobnost ljudi. Za kvalitetu zraka danas se najviše brine pravilna montaža klima uređaja. Kad je relativna vlažnost zraka niska, osoba osjeća suhoću i može doživjeti fizički neugodan osjećaj, poput sušenja dišnih putova ili suhih očiju. Dok je relativna vlažnost zraka visoka, vlažan zrak u dodiru s kožom izaziva toplinsku nelagodu ili negativno utječe na postojeće loše zdravstvene uvjete zbog priljeva gljivica. Dugoročno, to može imati značajan učinak na zdravlje jer može utjecati na prijenos raka.

Budući da učinak relativne vlažnosti na toplinsku udobnost ljudskog tijela ima veliki utjecaj, pravilno održavanje vlažnosti bitno je za ljudsko zdravlje i toplinsku udobnost. Na temelju ovih podloga, budući da učinak relativne vlažnosti na toplinsku udobnost ljudskog tijela ima ogroman utjecaj, pravilno održavanje vlažnosti bitno je za ljudsko zdravlje i toplinsku udobnost.

Postoji nekoliko metoda za kontrolu visoke vlažnosti u zatvorenom prostoru, ali ona je grubo podijeljena na tri načina kako slijedi;

  • Odvlaživač toplinske pumpe
  • Ventilator za odvlaživanje vlage
  • Kemijski upijajući odvlaživač zraka

Preporučen način za kontrolu problema s visokom relativnom vlagom je korištenje sustava klimatizacije s isušivačima i ovlaživačima zraka poput rotacijskog kotača za sušenje. U ovlaživaču za isušivanje vlaga u zraku uklanja se sredstvom za sušenje, a zrak uklonjen vlagom hladi se i dovodi u zauzeto područje klimatizacijskim sustavom. Sustav klimatizacije s odvlaživačem isušivača zahtijeva manje energije od uobičajenog klimatizacijskog sustava za hlađenje u uvjetima visoke vlažnosti jer uklanja osjetljivu toplinu u zraku. Osim toga, moguće je ovisno kontrolirati temperaturu i vlažnost zraka. Stoga se može koristiti za poboljšanje toplinske udobnosti.

Kroz istraživanje je utvrđen utjecaj relativne vlažnosti na ljude u toplom okruženju. Mjerena je temperatura kože i davan je subjektivni upitnik. Visoka relativna vlažnost može uzrokovati povećanje temperature kože; prijavljeno je da osigurava ujednačenost temperature kože, te je sugerirano da je s porastom relativne vlažnosti došlo do povećanja toplinske nelagode korisnika. Osim toga, kada je temperatura zraka bila 30 ° C, a relativna vlažnost zraka veća od 80 %, rezultati istraživanja sugerirali su da su ljudi željeli smanjiti vlažnost. Kad je relativna vlažnost zraka u rasponu od 50-60 %, udobnost i koncentracija su najveći uz smanjenje stresa. Štoviše, potvrđeno je da je i broj otkucaja srca stablian 60 % relativne vlažnosti.