cropped-unicorn.png
Početna stranica » Drvene kuće – istine i zablude

Uz drvene kuće sve do nedavno vezale su se mnoge predrasude. Na primjer, teško održavanje, upitan vijek trajanja, laka zapaljivost. Danas te predrasude više ne stoje, a drvene kuće mnogima postaju prvi izbor prilikom potrage za životnim prostorom.

Drvene kuće omiljene su zbog dugotrajnosti, izvrsne izolacije, povoljnije cijene i zdravijeg ambijenta. Jednostavnije su za održavanje po pitanju vlage i plijesni jer nema potrebe za svakodnevnim provjetravanjem kao kod klasičnih zidanih kuća.

Kako bi bile očuvane tijekom dugog niza godina savjetuje se redovito premazivanje drveta. Tako mu se pruža zaštita od nametnika i vanjskih utjecaja. Može se reći da je prosječni vijek trajanja ovakvog objekta oko sto godina.

Od navedenih zabluda, jedna od najčešćih je ona vezana uz zapaljivost. No, moderne montažne ili drvene kuće pružaju jednaku razinu požarne sigurnosti kao i zidane kuće. Drvo gori polako i predvidljivo, a sloj ugljena koji se stvara na površini slabo provodi toplinu i ima ulogu izolatora. Također, prije će se zapaliti neki drugi predmeti koji se nalaze u kući nego drvo. Dođe li do požara, više problema će biti zbog unutarnje opreme nego zbog same konstrukcije.

S obzirom na to da je drvo prirodan izolator topline, boravak u drvenoj kući ugodan je tijekom cijele godine.
Drvene kuće postale su posebno tražene nakon potresa koji su pogodili Zagreb i Banovinu. Sigurnost od potresa postala je gotovo najvažnija odlika ovih kuća. Zbog manje težine na njih djeluju manje potresne sile i time je umanjena mogućnost rušenja.