cropped-unicorn.png
Početna stranica » Atopijski dermatitis: uzroci, simptomi i liječenje

Atopijski dermatitis, poznatiji kao ekcem, kožna je bolest koja uzrokuje svrbež i upalu kože. Može se pojaviti bilo gdje na tijelu i u bilo kojoj dobnoj skupini, ali je najčešći kod dojenčadi i djece, posebno onih mlađih od 3 godine. Iako ne postoji lijek za atopijski dermatitis, postoje načini za njegovo liječenje i ublažavanje simptoma kako biste što lakše mogli živjeti s njim.

Što je atopijski dermatitis?


Atopijski dermatitis je vrsta ekcema, obično počinje u djetinjstvu, ali se može pojaviti u bilo kojoj dobi. Točan uzrok je nepoznat, ali se smatra da je povezan s preaktivnim odgovorom imunološkog sustava na okidače iz okoline. Simptomi uključuju suhu kožu koja svrbi i može postati ispucana i upaljena. Liječenje je usmjereno na ublažavanje simptoma i sprječavanje napadaja. Hidratanti su važni za održavanje kože hidratiziranom. Lokalni kortikosteroidi također mogu pomoći u ublažavanju svrbeža i upale smanjujući otpuštanje kemikalija iz tijela koje izazivaju svrbež i crvenilo. Kreme sa steroidima koriste se štedljivo jer mogu iritirati kožu ili potisnuti njezinu prirodnu sposobnost samozacjeljivanja. Mogu se propisati i drugi lijekovi za kontrolu teških slučajeva svrbeža ili boli, poput antihistaminika, antidepresiva, antipsihotika, antibiotika ili imunosupresiva.

Koje su mogućnosti liječenja atopijskog dermatitisa?

Atopijski dermatitis kronično je upalno stanje kože koje pogađa milijune ljudi diljem svijeta. Iako ne postoji lijek, postoje mnoge mogućnosti liječenja koje mogu pomoći u smanjenju simptoma i poboljšanju kvalitete života. Mogućnosti liječenja uključuju lokalne kortikosteroide, inhibitore kalcineurina, antihistaminike i imunosupresive. Certificirani dermatolog može vam pomoći da napravite plan liječenja koji vam odgovara.

Kako spriječiti atopijski dermatitis?


Ne postoji lijek za atopijski dermatitis, ali postoji nekoliko načina za upravljanje simptomima i sprječavanje pogoršanja. Donosimo nekoliko savjeta koji će vam pomoći u sprječavanju izbijanja atopijskog dermatitisa i održavanju vaše kože vlažnom

1) Koristite ovlaživač tijekom zimskih mjeseci ili kada se klima uređaj često koristi.
2) Nosite rukavice dok perete suđe, kupate se ili obavljate bilo koji drugi kućanski posao koji vam može iritirati ruke.
3) Koristite sapune i losione bez mirisa što je više moguće.
4) Držite nokte kratkim i čistim kako biste izbjegli grebanje kože kada postane nadražena.
5) Izbjegavajte jake sapune poput deterdženta za pranje rublja koji mogu iritirati osjetljivu kožu.
6) Kupajte svoje dijete u mlakoj vodi umjesto u vrućoj kako biste smanjili isušivanje kože.
7) Puno se odmarajte i pijte puno tekućine.

Savjeti za prevenciju atopijskog dermatitisa uključuju korištenje ovlaživača zraka tijekom hladnih mjeseci, nošenje rukavica tijekom obavljanja kućanskih poslova, korištenje proizvoda bez mirisa na koži što je češće moguće, održavanje noktiju podrezanim i čistim, kupanje mlakom vodom umjesto vrućom vodom ako imate osjetljivu kožu, svaki dan se dovoljno odmarate i pijete puno tekućine.


Atopijski dermatitis je kronično upalno stanje kože koje karakteriziraju svrbež, crvenilo i suhoća. Točan uzrok atopijskog dermatitisa nije poznat, ali se smatra da je povezan s kombinacijom genetskih i okolišnih čimbenika. Liječenje atopijskog dermatitisa usmjereno je na ublažavanje simptoma i sprječavanje napadaja. Jedan od načina da to učinite je pridržavanje posebne dijete za atopijski dermatitis. Ova dijeta uključuje izbjegavanje hrane koja izaziva, jedenje puno protuupalne hrane i održavanje hidratacije. Kao i uvijek, posavjetujte se sa svojim liječnikom prije početka bilo kojeg novog režima.

Dijeta za atopijski dermatitis.


Postoje i neki lokalni lijekovi koji mogu pomoći smanjiti upalu i ublažiti svrbež, poput vazelina ili losiona s kalaminom. Razgovarajte sa svojim liječnikom o tome koji bi vam mogao najbolje odgovarati.
Ovlaživač također može pomoći u održavanju zraka vlažnim u suhim zimskim mjesecima kada grijanje kuće čini sušenje zraka. Ljeti biste trebali razmisliti o korištenju klima uređaja ili otvaranju prozora kako u domu ne bi bilo previše vruće što bi moglo pogoršati vaše simptome zbog znojenja ili osipa od vrućine

Dugoročna perspektiva

Uz pravilnu njegu, većina osoba s atopijskim dermatitisom može kontrolirati svoje simptome i spriječiti pogoršanje. Dobar plan liječenja može uključivati lijekove, poput kortikosteroida ili antihistaminika; ovlaživači; i izbjegavanje okidača poput duhanskog dima, životinjske dlake i hrane na koju ste alergični. Ako imate atopijski dermatitis, obavezno razgovarajte sa svojim liječnikom o tome kako se nositi s tim stanjem. Oni mogu preporučiti topikalne steroide za blaže slučajeve, koji se obično primjenjuju dva puta dnevno nekoliko tjedana. Za teže slučajeve, mogu propisati sistemske (oralne) kortikosteroide, koji se uzimaju jednom ili dva puta dnevno tijekom 3 mjeseca do 3 godine. Važno je nastaviti koristiti ove lijekove čak i kada simptomi nestanu jer će se inače vratiti. Atopijski dermatitis ozbiljno je stanje koje zahtjeva konzulaticju s liječnikom, javite mu se još danas.

Foto: pexels.com